Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Γκόρντον Μπράουν κι ο Θηλασμός

Ανοίγω τις εφημερίδες και έχω πήξει: Παπανδρέου και Βενιζέλος ετοιμάζουν στρατηγεία, κομματικούς στρατούς και αναζητούν υπεύθυνους επικοινωνίας. Γεμίζουν οι σελίδες για να πουν την εξής απλή αλήθεια: ο δεν-κάνει-γι'αυτή-τη-δουλειά πρίγκηπας κι ο αμοράλ ιζνογκούντ του διεκδικούν τον θρόνο, πολύ φοβάμαι όχι για να κάνουν την ζωή μας καλύτερη και την ζωή των παιδιών μας με προοπτική, και να οδηγήσουν την χώρα στο μέλλον αλλά για να ικανοποιήσουν ο ένας τις φιλοδοξίες της μητρός του κι άλλος τις δικές του.

Η ζωή κυλάει τόσο γρήγορα μ'ένα μωρό στην αγκαλιά που όμως δεν έχω χρόνο για όλα αυτά. Αντιθέτως την προσοχή τραβάει αμέσως μια φράση σχετικά με το τι σχεδιάζει να κάνει ο Γκόρντον Μπράουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ετοιμάζει, λέει,μεταξύ άλλων να επεκτείνει την άδεια μητρότητας (υποθέτω τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα) . Δηλαδή οι οπαδοί του περίφημου Τρίτου Δρόμου που κατηγούνται για ΔΦεξιοί από τους κάθε αυτοαποκαλούμενους εθνικοπατριώτες της ψωροκώσταινας (για μένα είναι απλά ανίκανα λαμόγια που οχυρώνουν την ανικανότητα παραγωγής πολιτικής και αποτελεσματικότητας πίσω από βαρύγδουπες ετικέτες) σχεδιάζουν και προωθούν γνήσια σοσιαλιστικά μέτρα, όπως είναι η προστασία της μητρότητας και η λήψη θετικών δράσεων.

Αν θυμάμαι καλά στην Αγγλία η άδεια τοκετού και λοχείας είναι ήδη ένα εξάμηνο την ώρα που στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα είναι 4 μήνες, ενώ από προσωπική πείρα ξέρω πολλές γυναίκες που επιστρέφουν στην δουλειά τους ακόμα και μετά από ένα μήνα (!)
Εμείς ζήσαμε μια σύντομη προεκλογική εκστρατεία όπου περίπου οι πάντες έταξαν τα πάντα. Το ΠΑΣΟΚ έταξε 1000 ευρώ κουμπαρά και 2000 με την γέννηση κάθε παιδιού χωρίς ωστόσο να πει ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ και αρκέστηκε να υποσχεθεί ότι θα περιορίσει την σπατάλη (βρε τι μου θυμίζει αυτό). Και η ΝΔ επανέλαβε τα γνωστά για τους τρίτεκνους που όμως βρίσκουν σφοδρούς επικριτές στους πολύτεκνους που βλέπουν να αυξάνεται η δυνατότητα πρόσληψης με μόρια στο Δημόσια των δικών τους παιδιών.

Ακουσε κανείς τίποτα για την πχ άδεια μητρότητας; Οχι βέβαια γιατί αυτά τα μέτρα είναι κόντρα στα συμφέροντα των εργοδοτών και έχουν πραγματικό κόστος. Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στις μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους τουλάχιστον για έναν χρόνο, εμείς εδώ καμωνόμαστε (όπως και πολλά άλλα θέματα άλλωστε) ότι παίζουμε τις κουμπάρες.

Και κάποιοι «δεξιοί» όπως ο Γκόρντον Μπράουν απλά εφαρμόζουν πραγματικά μέτρα που στηρίζουν το λεγόμενο κοινωνικό κράτος αφήνοντας για τους πάσης φύσεως «ανδρεοπαπαδρεϊκούς» τρομάρα τους να το παίζουν στα λόγια σοσιαλιστές. Μόνο στα λόγια όμως, έ!

(χρειάζομαι επειγόντως επαγγελματικό θήλαστρο, σε λίγο εκπνέει το τετράμηνο της άδειας μου και ο μήνας των καλοκαιρινών διακοπών και αυτό σημαίνει επιστροφή στο σκληρό ωράριο. Με το αγαπημένο μου swing χθες τα ξημερώματα άντλησα 170 ml, αλλά χρειάστηκα ένα μισάωρο. Κι επειδή αυτό ήταν από τις 5 έως τις 5.30, ήμουν λιγάκι σαν κοτόπουλο από την νύστα μετά. Θα τα καταφέρω; Στόχος μου είναι να θηλάσω το μωρό μου για έναν χρόνο αλλά θα είναι πολύ δύσκολο. Αντε τώρα όταν θα έχει πολύ δουλειά εσύ να πεις «με συγχωρείται, πάω να βγάλω γάλα κι επιστρέφω»! Και πάλι ευτυχώς που κατάφερα να πάρω όλο το τετράμηνο μετά την γέννα κι όχι δύο και δύο όπως προβλέπει ο νόμος. Γιατί ο νόμος σου λέει, ας βάλω υποχρεωτική άδεια τους δύο τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης μην τυχόν και έχω παρατράγουδα κι ας αφήνει στις μητέρες τα παιδιά τους μόνο για δύο μήνες. Και μιλάμε για την ηλικία που όλοι λένε ότι μπαίνουν οι βάσεις για την ζωή του και είναι σημαντική για την σχέση του παιδιού με τους γονείς του. ετσι μου'ρχεται να μεταναστεύσω στην Αγγλία...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: